Slakt

Slakta en vaktel - Tryck här)

När man har höns finns alltid risken att man kommer att behöva avliva ett djur av olika skäl. Det kan vara t.ex. om något djur är svårt sjukt. Om man inte kan avliva själv så se till att ha någon till hands som kan hjälpa... Om inget av detta så anser jag att man bör låta bli att skaffa några. =/ Andra fall kan ju vara att du fått en hög tuppar för mycket eller en aggressiv tupp som du känner att du inte kan ha kvar/blir av med och måste avliva... Då är det bästa sättet att istället för att nacka och kasta ut i skogen/soporna som jag vet att många gör, att ta vara på köttet istället.

 I denna flik kommer ni kunna se hur jag går till väga vid slakt av fjäderfä. 

Först behöver man en döing. Jag avlivar mina djur genom att först bedöva dem med ett slag i huvudet och sedan nackar med hjälp av yxa eller i vissa fall, om ingen yxa skulle finnas så använder jag en skarp kniv och avblodar. Vissa bedövar genom att slå med ett vedträ men tycker att sådan metod känns lite läskig, särskilt om det handlar om nybörjare. Jag gör så att jag håller i benen och samlar vingspetsarna i en hand, svingar och klipper till huvudet i t.ex. en sten. Man får garanterat mycket mer kraft genom det sättet än om man tar ett vedträ och klipper till så velar man strax innan och råkar slå för löst (kan iofs. hända om man tvekar när man ska svinga fågeln med, men det blir ändå en kraftigare smäll än om man tvekar med den andra metoden). :/ Baksidan av yxan fungerar bra också, men lika där så gäller det att man verkligen inte tvekar i slaget. Anledningen till bedövning innan avlägsnad av huvudet är att huvudet kan " leva kvar" i ca 30s... Forskning har kommit fram att det troligtvis till och med kan känna och se under dessa sekunder. Ingen död jag skulle vilja vara med om utan då väljer jag nog först att bli medvetslös och sedan aldrig hinna vakna upp igen. Nu kan väll vissa tycka att "detta är bullshit"... Och visst är det okej att tycka och tro som man vill. Men varför kanske riskera att orsaka onödigt lidande genom att skita i att bedöva, som det dessutom är lag på här i Sverige?

För er som är närmare nyfikna på hur avlivningen går till så finns det en video på hur jag avlivar, samt lite klipp på när jag flår och tar ur (Ny video ska försöka ordnas). Jag erbjuder även slakthjälp, bläddra ned till längst ned av sidan för att läsa mer.

Ovan: Resultatet utav 2 ungtuppar - En farligt god currygryta som var svår att sluta äta fast man var proppmätt! Kocken är min pojkvän! :D 

Nu till stillbilderna först

FLÅ

Att flå en fågel kan ha både sina för och nackdelar. Den stora fördelen är att det tar betydligt mindre tid att flå än att plocka (om man inte har en plockmaskin då). En nackdel är om man vill tillaga i ugn så blir det lätt torrt. Jag kan säga att "hemmatuppar" passar som bäst i grytor där de får puttra under en lägre tid. De lite yngre (Runt 4-5 månader) kan funka bra i ugn också om de har huden på och man öser ofta, de blir lätt torra annars. Vissa partier, även på yngre djur kan bli lite segare/mer tuggmotstånd än om du jämför med en köpekyckling på ICA. Köttet är mörkare och är mer smakrik. Detta beror på att dessa fåglar inte har fått suttit stilla och smockat i sig mat i sina futtiga 45 dagars tid att leva som "monsterkycklingarna" utan de har fått växa och röra sig naturligt. Så... "Fakekyckling" skulle jag vilja kalla de i butiken (som en kompis sa också ;) ). De är inte eller pumpade fulla med vatten... :P 

I alla fall. Här kommer en liten instruktion till hur jag flår. 

1: Tag en döing och lägg den på rygg.

2:  Skär av fötterna. Var noga med att skära mellan lederna och inte direkt i ben (se bilderna under), för då blir det ett helv*t*s sågande och pustande kan jag säga er. 

 

3: Lägg ett snitt på varje insida av lår. Slit upp huden så att bröstköttet kommer fram. Därefter "klä av" benen.

Såhär ska det se ut när du är klar med det!

4: Lägg fågeln på mage och börja arbeta med att bryta loss huden från köttet med hjälp av tummar och pekfinger längst sidan och upp mot ryggen. Därefter, jobba försiktigt bakåt med tummen över sadeln tills ni kommer fram till gumpen.

5: Ta en kniv och trä in genom mellanrummet ni nyss skapat mellan kött och hud på ryggpartiet. Skär sedan försiktigt av stjärten så att den följer med i ett stycke med resten av fjäderdräkten... ELLER... Skär av strax innan stjärten, då funkar det också att använda fingrarna att slita loss. På denna fågel så blev det att stjärten blev kvar... *Erkänner, jag klantade mig och skar av för tidigt*

 

6: Skär av vingarna i "axellederna". 

7: Ta tag i benen med ena handen och fjäderdräkten i andra och dra i motsatt håll!

Tada! Din fågel är nu flådd (eller nästan, stjärten sitter i detta fallet kvar). Veckla tillbaka benen och hals på fjäderdräkt (som vänds ut och in när ni drar av fjäderdräkten från delarna) och ni har er en tjusig hel fjäderdräkt som kan användas senare... Till vad ni nu önskar...=)

Urtagning

1: Dags att ta ur! Skär upp under bröstbenet. 

Levern ska se fin ut. Om den skulle vara full av fläckar eller på något annat sätt se konstig/läskig ut, kassera fågeln. Denna lever ser fin ut! ;D 

Ta ur "paketet"! Lever, muskelmage (är den stora runda "muskeln" jag håller i på bilden, måste rensas innan användning) och hjärta kan användas om man önskar. Antingen att äta själv eller om man har några hungriga hundar eller liknande. 

Akta gallblåsan! Om all plötsligt skulle bli färgat grönt och äckligt... Ja, grattis, då har ni med stor sannolikhet haft sönder den.

Glöm inte lungorna som sitter placerade uppe i ryggen. Kör med fingrarna längst med revbenen så får ni lätt bort dem. Hos tupparna så sitter även testiklarna på ryggsidan. De kan variera stort i storlek beroende på ålder och rang på tuppen. 

 

Ovan: Lungor

2: Inälvorna är ute ur kroppen. Men hänger fortfarande "fast" i den. Skär försiktigt längst blygdbenens insida och fortsätt runt kloaköppningen, akta tarmarna!

 

 

 

Då var den klar!

 PLOCKA

 

Så var det plockning också! Man kan plocka på olika sätt. Antingen så torrplockar man och då är det bäst att göra direkt efter avlivningen och kroppen fortfarande är varm, eller så skållar man först i hett vatten (vilket blir betydligt mindre slit än att torrplocka, men blir också "jockigare" med massa blöta fjädrar som envist kladdar fast på händer och fågelkroppen ).

Så... Här har vi en skållad, plockad pippi (även fötterna är skollade och "skalade" så för dem som tycker om höns/tuppfötter i t.ex. soppa så går det att tillaga dessa).  

Och här har vi en fullfjädrad pippi, som vi vill få se likadan ut i slutändan som den översta.  

1: Vi gör såhär. Värm upp vatten (Ca 60 grader). Vi använde en vattenkokare och en plastbytta/skål att hälla vattnet i. Jag vet, egentligen så bör man ha något ordentligare, en hink så man kan få ned hela fågeln ordentligt, men tycker att detta funkar helt OK också när det inte handlar om så många fåglar!  

2: Lägg fågeln i det varma vattnet och dränk in den ordentligt! Tänk på att även om den ser blöt ut på "utsidan" så kan dunet fortfarande vara torrt under. Genom att upprepande gånger "pumpa" fågeln i vattnet så ser man till så att vattnet kommer in ordentligt mellan alla fjädrar och dun. 

 

Ni kan testa att dra några av vingpennorna. Om vattnet har korrekt temp. så kommer de att lossna lätt som en plätt (till skillnad om man torrplockar, då får man slita!!) utan ansträngning.

Plocka fågeln. Om den är ordentligt skållad ska fjädrarna "rasa" av utan problem. För att undvika att skinnet går sönder så plocka "medhårs". Risken finns annars att man kan råka slita sönder det om någon fjäder inte skulle vilja lossna lätt av någon anledning. Om skållvattnet är för varmt så ökar risken också att skinnet går sönder. Använd tumme och pekfinger som "greppare". 

På vissa områden, t.ex. "utväxter" (fjädrar som är pågång att växa ut) så brukar det funka bra att dra med tummen längst huden och "mothårs" emot dem med ett visst tryck (gäller även vingpartier och andra ställen med mycket småfjädrar och dun *se bilden under t.ex.*). Om de inte lossnar på det sättet så blir det pillergöra... En efter en. :P

Sådär! Då var det 2 nakna pippinar (Och ni ser i syne säger vi, jag har inte alls råkat slita upp huden litegranna i bröstet på den vänstra...  *host* Som sagt... Plocka "medthårs", särskilt bröstpartiet brukar vara känsligt)! Det kan finnas en del småfjun och "hår" kvar, antingen så låter man det sitta kvar eller så bränner man bort det över en låga sen.

URTAGNING 2 

 Väljer att göra en urtagning 2 också då de plockade kan vara något klurigare att ta ur. Eller inte själva "urtagningen" utan snarare att skära rätt utan att skada något. 

Jag har markerat med rött hur jag tänkt att skära för att undvika... Något otrevligt. :X

 Skär upp

 

 Ta ur, precis likadant som när vi flådde. 

 

Luftstrupen tar jag bort "framvägen" (gäller när jag flår också). Den kan sitta ganska hårt (lika matstrupe och kräva som jag brukar försöka få med "bakvägen" när jag tar ur "paketet") och är hal att hålla i, så se till att få ett ordentligt grepp om den (linda gärna runt pekfingret och håll fast med tummen) innan ni börjar försöka dra ur den så ni inte slinter och får onödigt ont i fingrarna. =/ 

Skär loss inälvorna från kroppen (Igen, skär loss RUNT kloaken så ni inte skär rakt in i en tarm).

 

Då var vi klara! :D Skölj ur noga och sved kropparna med skinnet kvar på om ni så önskar (varning, brända fjädrar och fjun luktar pyton ;) ). 

 

 

 

SLAKTHJÄLP

 

Upplever ni att eran hönsflock är stressig och bråkig på grund utav för många tuppar i förhållande till de små hönepönorna? Eller att ni kanske har någon elaking som ni vill bli väck med men ändå inte klarar av att ta saken i egna händer? 

Jag är villig att ta emot djur och hjälpa er med denna bit. Jag tar emot både tuppar/hönor, vaktlar, ankor, kalkoner, gäss och kaniner. Djuren kommer att avlivas på något av de sätt filmerna här under beskriver (större fåglar samt kaniner bedövas alltid med hammare och avblodas med kniv).

Inga djur, om jag inte hittar några fel på fågeln (som skulle kunna vara skadligt att förtära) under slakten kommer att kastas bort efter avlivningen. Köttet hamnar i frysen, likaså lever, hjärta och muskelmage (på kanin sparas lever, hjärta, magsäck, lungor, njurar, fett). En del fjädrar kommer att sparas också liksom pälsar.  

 

 

 

 

 

 INSTRUKTION FILM

VARNING, VARNING, VARNING, VARNING!

DENNA FILM INNEHÅLLER MATERIAL SOM KAN UPPFATTAS SOM STÖTANDE FÖR VISSA PERSONER.

 

V9UMqOctzRI

 

Slakt av tupp - video 2

 VOD_nw3iUTw

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------

Så, vad väljer ni? Tupparna ovan slaktade av mig som fått växa upp naturligt, blivit väl omhändertagna och till sist avslutat sitt liv snabbt och stressfritt eller dessa "fabriksuppfödda" industridjur ni kan se här under?

 kpQUoa5R150

 bFPotbk08fw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avlivning och rensning av vaktel.

Lika som med många andra fjäderfän så kan det bli för många tuppar bland vaktlarna också (väldigt lätt faktiskt om man kläcker många =( *suck*).

Vaktelpojkar är väldigt förtjusta i brudar ;), så för många tuppar på antalet hönor kan orsaka stor stress i gruppen, våldtagna, sönderparade hönor. Om hönorna är för få kan de börja slåss med varandra vilket brukar sluta med upphackade bakhuvuden och ryggar, de är söta men kan vara otroligt grymma fåglar. Även hönorna kan vara jävliga, jag har hittills varit med om 2st "djävulshönor" som dödat både tuppar och andra hönor. Om man vill hålla en lugn och fin grupp utan massa sönderhackade individer stup i kvarten så bör man slakta bort alla individer, hönor som tuppar som visar tecken på större aggressivitet mot andra individer (är normalt att det kan bli lite gnabb ibland, särskilt tuppen/tupparna brukar få ryck och ska para sig med allt i sin omgivning när det kommer någon ny individ, men detta brukar gå över efter en stund, med "större aggressivitet" menar jag att de går in för att skada/döda), inte avla på dem då beteendet kan vara ärftligt. 

Att ta reda på en vaktel tar inte många minuter, det som kan vara pilligast är att få ut lungorna som sitter uppe i ryggen. Lättast är att flå dem, då tar man bara tag och sliter av skinnet, det lossnar lätt. Annars så är de ganska lätta att plocka med, men tar lite längre tid då. I denna film under så kommer jag visa hur jag avlivar, flår och tar ur vaktlar. Om jag är inomhus brukar jag använda den första metoden, om jag är utomhus och inte har något viktigt runt omkring mig som ej får blodas ned så brukar jag avlägsna hela huvudet på en gång. Båda metoderna går snabbt, vakteln hinner aldrig förstå vad som är pågång, viktigt är dock att ni bedövar innan avblodning, OCH NI SKA ABSOLUT BEDÖVA FÖRST OM NI SKA BLÖDA UR DEN GENOM FÖRSTA METODEN!! 

En fördel för vakteln är om den är mycket hanterad från liten så den känner sig trygg i att man tar i den. Detta kan däremot vara en nackdel för ägaren som kanske fäst sig vid djuret om den ska slakta själv... Det gjorde lite ont i hjärtat kan jag säga när jag slaktade dessa, inte så mycket under själva slakten, då försöker jag koppla bort alla sådana känslor och bara koncentrera mig på uppgiften, däremot efteråt... 

Vaktel har ett väldigt mört, saftigt kött med en smak av vilt där bröstet är det som är godast enligt mig (finns inte så mycket på benen).

För er som känner att ni vill inte vill se filmen... Känn er inte eller tvingade att titta på den.

Oh84G2Cmx4o